Songea....vännerna till dem i Söderköping.

I torsdags åkte jag 24 mil rakt söderut från Njombe för att hälsa på vännerna till en kvinnogrupp i Söderköping. Åhh.... så jag önskade att de varit med, gruppen från Söderköping. 25 kvinnor hade tagit ledigt från sina ordinarie åtaganden och arbeten för att komma och samtala om vänrelationen med Söderköping.
 
image172

När vi kom dansade de och sjöng välkomstsånger så att jag blev rörd! Vi bjöds på enkelt fika med popcorn och under tiden droppade kvinnorna in. Den ena vackrare än den andra, kvinnor av olika stammar, och när alla 25 hade kommit, började samtalen.

image178


De hade massor av funderingar. Hur gör vi i Sverige med alla våra föräldralösa barn? Bor de på barnhem eller tar släktingar hand om dem? Hur gör vi med änkor, änklingar? Vem tar hand om de fattiga? Hur kommer det sig att vi är så rika i Sverige? Varför lämnar vi de gamla på hem för gamla när vi är så rika? Varför går inte ungdommar i kyrkan? Hur svarar man på det så att det blir förståligt?

image177

Själva tillverkar de olika sorters hantverk varje gång de träffas för att sedan kunna sälja och få in pengar till föräldralösa barn, till änkor och änklingar och till andra behövande. De är skickliga på sitt hantverk. En del tillverkar rosellajuice, där man anväder en slags hibiskusblomma som man torkar och kokar saft på. En del tillverkar stråmattor, en del drejar grytor av lera, och andra broderar och syr eller färgar batik. Allt säljs och man får in en hel del till den diakonala verksamheten i församlingen.

image176

image179

De var så klart väldigt glada över att de fått ett brev från sina vänner i Söderköping och hade redan besvarat brevet. Deras högsta önskan är att en dag få träffa sina vänner och vill gärna att de kommer och hälsar på. Så sa de att de ska be Gud om att denna önskan ska bli uppfylld, för vad är värdefullare i livet än att ha vänner och att få sina vänner som gäster. Och så skickade de med några gåvor till Söderköping.
Tillsammans åt vi sedan en festmåltid innan det var dags för avskedstal och återresa till Njombe.

image180

image181

De ställde sig i sina smågrupper, när jag skulle åka. De har likadana kläder, vilket ska visa att de har olika uppgifter. Den ena gruppens uppgift att be för alla behövande barn, änkor, fattiga och fångar. Den andra gruppens uppgifter att be för andra länder och att hjälpa stödja varandra i svårigheter och bekymmer.
Jag måste säga att det var ett gäng starka, duktiga kvinnor jag fick möta, kvinnor som haft och har mycket att kämpa med i livet, precis som alla kvinnor har runt om i världen.

Kommentarer
Postat av: Silva Svensson

Go´kväll Kära "Ängla-syster"!
Va´gott att höra ifrån dig. Vi har bett för dig,
om Guds beskydd, ikväll på samtalsgruppen. Vad härligt att se alla kreativa kvinno-grupper. Ja, vi är väl också lite kreativa. Vi har det ju gott när vi får träffas hemma hos kära mor Birgit på söndagkvällen. Det blev sena kvällen eftersom Vimmerby kyrkokör tillsammans med Gospelkören hade konsert tillsammans med TH trio i Vimmerby kyrka kl. 18.00 i kväll. Ljuvlig högsommarvärme redan den 1:a juni. Trot eller ej, men 27 grader varmt var det! Det är som i Africa!!
Snart närmar vi oss skolavslutning här i Sverige. Emilia tar sin förskollärarexamen och har blivit sambo fr o m idag. Sofia kommer hem från Umeå den 11 juni och gå gärna in på svt.se/psalmtoppen så får du se och höra henne sjunga med Cindy Peeters. Jaha, det var lite Smålandsnytt. Ha det gott vännen min. Må Guds änglar vara med dig, alltid och överallt.
Kram/Silva

2008-06-01 @ 23:06:20
Postat av: Sofia Svensson

Hej Britt-Sofi!
Va roligt att läsa ditt nya inlägg och vilka härliga bilder du tagit!!

På fredag har vi träff för missionsintresserade på distriktskonferensen i Umeå, då tänkte jag berätta lite från din blogg och inspirera för "Nära relationer" och visa någon av dina bilder! Visst går det bra?

Vi hörs!

2008-06-03 @ 15:34:59
Postat av: Ingeborg Sandberg

Hej Britt-Sofi!

Vi träffades hos Marta Hedström i Luleå där du hade en intressant info ang missionsarb i T idag.Jag har vid flera tillfällen sökt att nå dig via ditt e-mail men kommer inte fram men då jag läser din blogg försöker jag nå dig via kommentar.Jag håller på med en dokumentär om missionär Frida Lundström som verkade i T fr 1944 o 30 år framåt.

Har du möjlighet att avsätta tid till att få fram material berättelser brev mellan missionärerna på ort och ställe mm. Här hemma finns inte mycket bevarat. /Tack på förhand/Gudsvälsignelse!

/Ingeborg

2009-09-21 @ 14:49:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0