Konfirmandläger i Njombe

De två senaste veckorna har varit intensiva, men väldigt roliga! Spännande att se hur svenskar och tanzanianer som aldrig träffats tidigare integrerar med varandra.


Amanda och hennes kompis Ester


Anton och Thorath


Sara och Christina

Kanske var det inte helt enkelt att från början förstå varandras engelska brytning, men allteftersom tiden gick blev det lättare. Lektioner, lekar, sånger, danser, måltider, andakter, sömn, glädje och magont delades intensivt med varandra under en veckas tid.På midsommaraftons kväll avslutades lägret först med en fotbollsmatch som slutade 1-1 och sedan efter kvällens festmåltid med små grodorna runt en mini-midsommarstång.Kvällen avslutades med en allmän presentutdelning, alla fick en present var, som minne från en för alla oförglömlig vecka.

Eddie får en snygg batikskjorta.

Så avslutades lägret med ett dygn i Mikumi National Park, där konfirmanderna fick uppleva den storslagna naturen och savannens vilda djur. Att betrakta solnedgången och reflektera över dagens händelser gjorde att upplevelserna blev starkare.En fantastisk vecka! En väldigt intesiv vecka för de fantastiskt duktiga ledarna som förtjänade skönt horisontalläge i solen sista dagen! Ni är diamanter värda, Sussie, Tobias och Gabriella!

Resa, Nationaldag och lite semester...

Lång och avkopplande resa till Dar es Salaam denna gången, eftersom jag slapp att köra själv. Kunde njuta av utsikten och allt vackert utmed vägen. Upptäckte en hel del som jag inte sett förut när jag kört själv.Vackra, mystiska Baobaob träd, t o m så stora att folk bor i dem. De har tappat alla bladen nu, torrtiden är på ingående.En dag ska jag skriva en betraktelse över cykelns roll i det här landet, det är ganska otroligt vilka laster en cykel kan ta. Nästan alla har en cykel och ofta ser man inte cyklisten för all last.Första gången jag också kunde vara med på svenska flaggans dag på svenska ambassaden i Dar es Salaam. Det är ju inte precis så att man svänger ner 1400 km t o r till Dar när man får inbjudan till "gardenparty" precis. Men nu när jag ändå var i "stan", tyckte jag att det kunde vara trevligt. Hade föreställt mig att det skulle vara en massa svenskar där och att det var svenska språket som gällde. Men där var en hel del annat folk, fint folk från ambassader och konsulat, så det blev engelska hela kvällen.  

Ambassadören höll ett tal, hans familj står vid sidan om, och sedan sjunger alla två nationalsånger tillsammans, den svenska och den tanzanianska. Fast den svenska var svår för många. Alldeles för många svåra uttal! Så det blev ett fåtal svenska försagda röster som sjöng.

En veckas semester har jag och passar på att läsa och skriva, sola och sova, bada och blogga, promenera och plugga swahiliord, alltså sånt man vill göra på semestern.Favorit är dock att sätta sig på stranden klockan 06.30 på morgonen och betrakta soluppgången. Att utvilad och frivilligt gå upp och fånga dagens första strålar....

RSS 2.0