Jobb och gräshoppor!

De sista veckorna har jag haft en hel del kontakter att sammanföra. Det är önskemål om brev-vänner, vuxna som vill ha yrkesutbyte, körer, några församlingar, en konfirmandgrupp som planerar ett läger här och ett par kvinnogrupper i Sverige som önskar en vängrupp här. Det är roligt att arbetet har satt fart.

Det har också genomförts en kampanj med HIV-testning och vi har fått reda på svaren nu. I Njombe distrikt, (motsvarar kommun i Sverige), och i Iringa regionen, (motsvarar landsting) ligger HIV-prevalensen på 11,3%. Vilket är mycket högre än genomsnittet på 7 % i hela landet.
Vad ska man göra? Föräldrar dör och barn lämnas föräldralösa på gatan eller hos någon fattig släktning! Det finns över 50.000 föräldralösa barn i Njombe distrikt. En kartläggning håller på att genomföras. De flesta barn bor hos någon släkting, men de får ju inte samma möjligheter till skolgång som om de hade levt med sina egna föräldrar. Det är tragiskt!
Samtidigt finns det positiva historier man hör om hela tiden. Folk som faktiskt bryr sig om och tar hand om främmande barn med de små medel de har. Men det räcker ju inte på långa när.
 
image111

Som den här familjen t ex, de har tagit sig an tre föräldralösa barn och har sex barn att försörja, inklusive sina tre egna barn. Det är familjen Kiona där pappan jobbar som chaufför och mamman på en bank, så de har möjligheter att ta hand om andras barn.

Det har börjat regna och när det regnar så är det inte lite regn som kommer! Det bildas floder och vattenfall och det gäller att inte komma i vägen. Vilka krafter det finns i naturen! Plötsligt över en natt kläcks miljontals stora, gröna gräshoppor också. Och alla barnen tycker att det är julafton, springer omkring och samlar ihop i hinkar för att ta hem och frittera!
Fritterade gräshoppor, det ni! Det har ni väl aldrig prövat? Inte jag heller, men de säger att det är gott. Får se om jag får det till kvällsmat idag.


Fira Advent.....

....kan man göra på väldigt många olika sätt. När man bor utomlands, blir man mer uppmärksam på sina egna traditioner. Som t ex hur vi firar advent i Sverige. Alla adventsstakar, ljusen, stjärnorna, sångerna, musiken, pepparkakor och lussekatter..... Det är verkligen speciellt i Sverige, och jag tror jag saknar det.

image109

Min första advent blev en fyra timmar lång gudstjänst med konfirmation och dop. Det var annorlunda och inget speciellt som kunde påminna om att det var första advent. Här är det ju högsommar nu, ca 25 grader varmt i skuggan och sköna kvällar. Det är här på södra höglandet som det är så. I Dar es Salaam är det förfärligt varmt, nästan outhärdligt varmt, och åker man bara till Iringa så är det mycket varmare direkt. Liksom vi i Sverige vill ha våra konfirmationer och de flesta bröllop på somaren när det är varmt och skönt, så vill de här fira bröllop och konfirmationer nu när det är sommar här.

image110

Sommaraktiviteter, att ta båten och åka ut och fiska. Fast här gör man det ihop hela familjen och inte som hobby utan för överlevnadens skull. Och det blir inte så mycket pengar per person om man ska dela fångsten på 10 stycken. Men man samarbetar ändå och hjälps åt. 

RSS 2.0