Konfirmationsläger!

Det var ett tag sedan, närmare bestämt 32 år! Sedan jag var på ett konfirmationsläger!

Kände mig väl lite främmande till att börja med, men det tror jag alla gjorde. Tolv tanzanianer och fjorton svenskar om man räknar mig som svensk. 


Oj, så kul det var! Under tio dagars tid levde vi med varandra, åt ihop, hade lektioner, sport, lekar, morgonbön, aftonbön, måla klassrum och diskutera kulturella olikheter tillsammans. Från tidiga morgonen, väckning kl. 06.45, till sena kvällen, med go´nattsaga och vaggsång vid 22.30! 


       

  
Vilken känsla att få sitta ute under ett baobaob träd! Att tillsammans fem och fem få vara med om att måla om ett klassrum, ett riktigt projekt, där vi som gäster fick tacka för oss på det här sättet. Det blev en del målarfärg på andra ställen också, som i hår och ansikten, men hur kan man undvika det när man målar innertaket?

Och syftet med denna sorts läger uppfylldes! Vänskapsband knöts så hårt mellan ungdomarna att det slet hårt i hjärteroten när vi skulle skiljas, så hårt att många, många tårar fälldes.Utflykten upp i Morogorobergen var toppen! Alla gick hand i hand utom ledarna (!?) Att få vandra upp för ett berg tillsammans och samtidigt prata med varandra var toppen!Utflykten till "Rock Garden" var också toppen. Plötsligt befann sig ca 8 ungdomar i vattnet, med kläderna på och stänkte ner varandra riktigt ordentligt! Det förenade dem i glada skratt! Som "straff" fick de sitta på golvet  längst bak i min bil! Men det gjorde visst inget,! Tvärtom! Där satt de trångt och fnissade och hade bara kul, tanzanianer och svenskar.
Efter ca 4-5 dagar började blygheten släppa och de pratade och frågade varandra allt möjligt mellan himmel och jord. För de tanzanianska undomarna var det himmelriket! Att få så mycket god mat, flera gånger varje dag! Att få leka sällskapslekar på kvällarna och att få skratta hejdlöst tillsammans med andra av annan kultur och där det också fanns vuxna med som skraattade och lekte!

Att få uppleva andliga verkligheter tillsammans som att tvätta varandras fötter, en svensk som tvättar en tanzanians fötter och tvärtom och att få ansvar för morgonbönen tillsammans med en kompis var också en stor upplevelse för dem alla.Och allt detta tack vare underbart duktiga och roliga ledare, som verkligen skapade en trygg och bra atmosfär där det var OK att vara den man är och där personlig utveckling och självförtroende uppmuntrades och uppskattades.Lägret avslutades med att vi alla tog en tur i Mikumi National Park. Strax före solnedgången fick vi den stora förmånen att få träffa Djurens Konung, herr Simba och hela familjen, tre honor med nio ungar! Det var stort för oss alla!

Vi tackar Skapelsen Konung för vad vi fått vara med om!RSS 2.0