Jul och nyår i Tanzania!

Först vill jag önska er alla som läser min blogg ett riktigt Gott Nytt År 2008, ett år fullt med glädje och lycka, nya lärdomar och kärlek till medmänniskor, nya kunskap och upptäckter med nytt ansvar som gör att vår värld blir bättre att leva i!

Jag har haft semester och är så glad att jag fått umgås med min son och hans sambo. Vi har firat jul och nyår tillsammans och rest en hel del runt i södra delarna av Tanzania, fått se och uppleva mycket fint.

image112

Hemma i mitt hus blev det riktigt jul-likt med lite cypress-kvistar i öppna spisen, lite glitter och änglar på spiselkransen och t o m lite julklappar. Tack för julhälsningar, julkort och julklappar!
Vi åt Janssons och köttbullar och korv, och lite färsk fruktsallad och knäck till efterrätt på julafton. På juldagen gick vi i den första julottan av tre stycken, den som började klockan fem på morgonen, för att få lite stämning. Det var nästan fullt i kyrkan och gudstjänsten tog över 2 timmar, så nästa julotta blev försenad, men vad gör väl det?

image113

Det var körens "fel" att det blev försenat, de drog igång och sjöng o dansade något alldeles så folk ville inte att de skulle sluta! Klockan 06.00 gick solen upp och det var full dager när vi kom ut.

image114

Det blev sen frukost och promenad till vattenfallet i Njombe på förmiddagen. På eftermiddagen hade vi bjudit ihop några som vi trodde kanske inte fick så mycket till julfirande och hyrde in oss på ett gästhem.

image115

Här en del av dem som ville bli fotade med "Maporomoko" -familjen. (maporomoko betyder fors på swahili)
Vi hade trevligt och det sjöngs och dansades en hel del då också. Det var inte danser som "små grodorna" och andra svenska, det vågade vi inte riktigt.

Mellandagarna spenderade vi vid Lake Nyasa. Där är det bara så underbart härlig utsikt och skönt sötvatten att bada i. Att stiga upp klockan sex och se på när solen går upp över Livingstone-bergen är alldeles fantastiskt! Och titta på pojkarna som tagit båten för att åka ut o fiska!

     image117  image118

Man kan inte annat än förundras över det sköna i naturen och hur väl ordnat och uttänkt allt är. Tyvärr är ju verkligheten inte så idyllisk som man vill ha den. Vi råkade ut för en brännskadeolycka samma morgon som vi skulle åka härifrån. Tur att sjön fanns där att svalka ett helt lår som fått kokande vatten över sig. Och tur att min apoteksväska innehöll brännskade-bandage i stort mått. Det redde ut sig och det stora såret läkte utan infektioner eller andra komplikationer tack vare hjälp från vänliga människor.

På nyårsafton förflyttade vi oss till utkanterna av Ruaha National Park och på ett litet fint ställe vakade vi in det nya året.

image119 image121

På morgonen efter att elefanterna druckit sig otörstiga från poolen, kunde vi inta en härlig frukost under ett stort Baobao-träd. Hur glad blev jag inte över att se glänsande ringar på Samuels och Emmas fingrar!!
Sedan följde en hel dag av safari; lejon, bufflar, giraffer, zebror, impalas i all oändlighet, en flodhäst på land och massor i vattnet tillsammans med krokodiler! Så fantastiskt!

image122

Sista veckorna spenderade vi med att bada, sola, snorkla, dyka, läsa böcker, prata, skoja, skratta och ha semester vid Indiska Oceanen och på Zanzibar. Men vi var lite nyttiga också, åkte på krydd-tur och lärde oss om kryddnejlikor, kanel, vanilj, ingefära, kardemumma, svartpeppar, lemongrass, kokos och annat.
Så här ser man ut när man vandrat i bushen ett par timmar med en guide som bara skrattade åt oss!

image123 image124
                        
Palmblad som flätats till hattar, halsband, väskor, slipsar, ringar och armband. Och så står vi bland buskarna där man skördar kardemumma. De gröna fröerna på luftrötterna är kardemummakapseln som sedan torkas. Vad vore bullar utan kardemumma?

Nu är semestern över och arbetet har satt igång. I mars kommer jag till Sverige, jag kommer gärna och berättar om mitt arbete och Tanzania under april månad, hör av er för att boka tid.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0