Ett samtal med masajkillen Esaya...

image88


Esaya är en masajkille på 25 år. Han är lycklig just nu, fast ganska stressad, för han ska gifta sig den 10 november. Han ska gifta sig med sin ungdomskärlek, Rehema, och det har gått fort med att bestämma sig. - Ja, varför ska man vänta, när man ändå vet att man ska gifta sig? Sa han när jag reagerade på den korta "förlovningstiden". I juli var han och samtalade med brudens föräldrar och har redan betalat fyra kor i brudpriset. Hans blivande svärföräldrar verkar sympatiska när de tyckte att de resterande fyra kossorna kunde betalas så småningom. De hade sagt att vad ska Rehema leva av och sysselsätta sig med om vi tar alla korna på en gång. - Låt det gå en tid så de hinner få kalvar, så kan vi ta de andra sedan.

Rehema är skolad. Hon har gått ut Form IV i secondary school. Tyvärr klarade hon inte de nationella proven och kan därför inte fortsätta, vilket hon hade önskat. Hon bor hemma i masajbyn och Esaya bor i Njombe och försörjer sig på att fläta folks hår. Han har jobbat hos mig som nattvakts vikarie två veckor nu, och det har gett honom en välbehövlig extra inkomst.

Esaya och Rehema känner varandra sedan barnsben och som ungdomar brukade de tillsammans med andra umgås. Han har alltid tyckt att hon är söt och behaglig att umgås med, - hon förstår mig precis, som han sa.

En dag i våras ringde han henne och frågade om hon skulle fortsätta skolan och hon hade sagt att det ville hon gärna om det gavs tillfälle. Fast de visste båda att hon inte skulle fortsätta. Då friade han, men hon tackade nej, men han gav inte upp så lätt utan fortsatte att ringa henne och till slut sa hon, - du får väl komma hem hit och prata med pappa så får vi se om vi kommer överens.

De älskar varandra och de har kommit överens, även om Esaya tycker att det är mycket med åtta kor, och så drar han en lång klagovisa över hur priserna och värdet av kor sjunkit så väldigt den senaste tiden och tycker att det är orättvist att korna i Morogoro är så mycket dyrare och finare. Han väntar på regntiden nu, så korna kan bli lite tjockare.

?-         Å andra sidan, ju mer man betalar i brudpris, desto mer älskar och kommer jag att ta väl vara på min fru, så hon är värd många fler kor egentligen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0