Tillbaka igen!

Är nu tillbaka i Tanzania och Njombe efter två intesiva månader i Sverige. Så roligt det har varit att träffa familj, släkt och vänner de få stunder jag var hemma. Lika roligt har det varit att träffa alla trevliga människor och inte minst de som är intresserade av att bygga relationer med människor här. Den första tiden i Sverige gjorde kung Bore sitt intåg men en massa snö. Jag som trodde jag hade missat vintern!


image171

Från mitt kontorsfönster hade jag den här utsikten ett antal dagar runt påsk. Det är vackert, men jag hade verkligen sett fram emot promenaderna i den småländska skogen, där det på våren luktar så underbart av tallbarr och gran. Skogspromenaderna fick jag, fast senare, de sista veckorna i april.

image167

Reste en hel del i Sveriges avlånga land för att träffa folk och informera. En tidig morgon när jag skulle ta tåget från Vimmerby, mötte mig denna underbara soluppgång. Det såg ut som om solen ville sätta hela jorden i brand!

Väl i Dar es Salaam kontaktade jag en person som jag fått mig rekommenderad som chaufför. Han var redo att börja arbetet med att följa med och köra till Njombe direkt. Vi fick problem med fläktremmen och bytte den. Då slutade AC:n att fungera och det hjälpte inte mycket att ha fönstren öppna.

image168

Där står chaffören och försöker förstå, men kan inte så mycket. Själv är jag ju ingen specialist på bilmotorer precis, så man måste ju lita på folk. Den här gången blev jag dock lurad. När vi kom hem till Njombe hade den nya fläktremmen gått sönder totalt. Så det blev att köpa en ny igen!!

Huset och husdjuren mådde bara finfint, även om de sprang o gömde sig för mig när jag kom. Men nu är jag populär igen, jag hade med mig hund- och kattgodis från Sverige, och det är inte illa när den enda födan är ugali kokt med småfisk.

Husdjur som jag inte gillar att ha inomhus är vandrarmyror. De är ena fulingar och kan både döda och äta upp allt i sin väg.


image169

Här kommer de i militärisk ordning in i mitt kök och har attackerat mat av något slag. Sådana får man passa sig för. Nu har vi använt en flaska gift för att bli av med dem både i huset och i trädgården. När det gäller myror är jag inte generös alls. Denna veckan har jag heller inte varit miljömedveten.

Jobbet är i gång och bl a har jag hunnit hälsa på i en skolklass som nu fått brev från sina kompisar i Sverige. De hade lunch när jag kom och övade sedan på att marchera på led. Påminde mig om myrornas skicklighet faktiskt.

I morgon ska jag överlämna breven från de svenska konfirmanderna till kompisarna här. Det är bara en månad kvar innan de kommer hit för att ha konfirmandläger tillsammans.

image170

Det ska bli roligt att se hur det går att bygga vänrelation, när man inte är så haj på engelska. Min erfarenhet är att det brukar gå väldigt bra om omständigheterna är de rätta. Och det får vi hoppas att de blir.Kommentarer
Postat av: Anonym

tjena..

Det va ju egentilgen inget nytt för mig det du skrev i bloggen..
Jag har försökt skriva ett såntdär långt mail som du uppskattar men jag finner inte orken. Vi har haft 75 grader i maskin idag, o då när man ska arbeta ganska kroppsligt hårt i 10 timmar per dag så blir man inte tokpigg på värmen...
Är i nordvästra "hörnet" av Indiska Oceanen nu, det som kallas Arabiska havet. Uppenbarligen fanns det ett sånt oxå.
Skriver ett mail till dig imorn om vi inte hörs innan på msn!

2008-05-14 @ 17:10:52
Postat av: Lisa och Allan

Hej !
Sommar några dagar ...upp till 25 grader varmt. Jodå! Men en vecka senare nattfrost igen och nästan 5 grader på dagen. Verkligen kontraster!
Vi hade dagar i Stockholm och jag har aldrig frusit förr men då gjorde jag det. Min egen förskyllan förstås (barbent som vanligt och bara ett lager kläder) men söndagförmiddagen på promenad i Stockholm i regn utan vare sig regnkläder eller paraply...letandes efter en kyrka att fira gudstjänst i. Många kyrkor fanns det men varken tid eller innehåll passade ...så vi hamnade efter en timmas promenad i Storkyrkan i Gamla stan och en
mycket fin mässa med engelsk predikan och Biskop Caroline Krok deltagandes! Då var jag stelfrusen .
Jag tinade upp förstås och efteråt gick vi på bio ..
Himlens hjärta...sevärd tyckte vi. Lite het mat på Kungshallen och livsandarna var tillbaka .
Nu är vi på hemmaplan igen efter två dagar i Skorpetorp. Rosorna förstås...spaljeerna kommer att bli magnifika helt överväxta av rosor.Sedan skura med såpa alla utrymmen i huset...underbart när det är gjort...denna gången var det utedassets tur.
Det är bara den spanska skogssnigeln som vi inte gillar (mördarsnigeln kallad )men den tar vi livet av ...det finns bara det sättet för att få behålla det man planterat!
Vi planerar en USA-resa till dottern.Det ska bli roligt.
Annars är det som vanligt...bad på morgonen ...en kopp kaffe samt knäckebröd efter....tidningen . Och sedan att göra det som faller in . Är det inte ett privilegium så säg ?
Härligt att vara tillbaka tycker du har vi förstått och vi hoppas på det också när du så småningom återvänder till detta landet !
Kramar från oss båda !
Lisa och Allan.
Tack för att du tog dig tid att besöka oss !
Jag hoppas vi träffa Börje när han kommer hem !

2008-05-21 @ 19:33:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0