Kvinnoseminarium

Kommer du ihåg att jag skrivit om en grupp kvinnor som bildat en förening för att kunna hjälpa varandra i livets alla situationer och utmaningar? Jag bjöd in dem för att få träffa dem men också för att uppmuntra dem till att komma vidare i sina gemensamma ansträngningar att hjälpa varandra och få det bättre.Vi hade bokat den här dagen sedan lång tid tillbaka och alla kom utom några som var sjuka och inlagda. Jag hade också sedan lång tid tillbaka bokat tre kvinnor att komma och föreläsa., var och en med sin kunskap och expertis. En barnmorska som kan allt om kroppen och hur man ska skydda sig för HIV, en diakonissa som pratade om samlevnad och äktenskapets friskvård och slutligen en kvinna som driver en mikrolån bank inom kyrkans verksamhet.

Vi började kl 14.00 med lunch, alla åt av hjärtans lust och efter maten började syster Atu berätta om att det är viktigt att vid besvär av olika slag söka läkare, att inte vara rädd och dra sig för att berätta som det är, även om det kan vara väldigt intima saker. Hon poängterade vikten av att undersöka sina bröst med jämna intervall och sedan gick hon in på ämnet HIV och hur man kan bli smittad. Det blev många frågor och en del missförstånd reddes ut. T ex tror man att man inte får ha samliv om kvinnan är gravid eller ammar, man säger att barnet kan skadas eller förgiftas. Detta är en fördom som leder till att många män går utanför äktenskapets ramar och blir otrogna och därför är det en högre prevalens för HIV i Iringa län, som ligger högst i landet med smittade. Hon förklarade att det inte alls är på det viset att barnet skulle förgiftas eller skadas vid samliv, utan att det är helt ofarligt att ha samliv när som helst.


Därefter tog Monika vid och pratade om friskvård i äktenskapet. Hon inledde med att kvinnor har precis samma värde som mannen och att tro något annat är synd. Hon tog upp flertalet fenomen där kvinnor betraktas som andra klassens medborgare och hur kvinnor själva betraktar sig som underlägsna män. Utifrån flera bibelord befäste hon att vi inför Gud har precis samma värde och lika rättigheter. Därför har kvinnan också i äktenskapet och samlivet lika rättigheter och skyldigheter som mannen. Hon var väldigt konkret och öppen ifråga om samlivet och de tyckte att det var lite pinsamt till att börja med men sedan ville de fortsätta att lyssna och lära av Monika hur länge som helst.


Sedan drack vi eftermiddagste med svensk sockerkaka till och därefter följde undervisning i hur man kan gå tillväga om man vill starta upp ett liten affärsverksamhet för att få in pengar till hushållet.
Gör upp en affärsplan. Skriv en ekonomisk kalkyl. Spara ihop och sätt in på banken halva den summa som du vill låna. Gör en återbetalningsplan och be att få lånet. Starta upp din affärsverksamhet. Räkna med att banken tar 10% i ränta. Även här kom det många frågor från gruppen, både frågor som gällde för dem som grupp och om en enskild person skulle vilja låna. De diskuterade ett exempel; Om gruppen skulle vilja köpa in en ko för att så småningom sälja mjölk i grannskapet så skulle det kosta 700.000 tsh. Då skulle de behöva spara 350 000 shilling för att kunna låna hela summan och under de närmsta 6 månader efter kalvning, betala tillbaka 350 000 till banken + 10 % ränta. Efter att de betalat tillbaka lånet får de behålla hela avkastningen själva, sälja mjölk, sälja kalvarna när de växt upp osv.

Utan tvivel blev det mycket att fundera på och diskutera i gruppen. Vid nästa sammankomst ska de försöka fundera ut hur de kan gå vidare, vilket slags projekt de vill starta upp och hur mycket de är beredda att engagera sig och spara ihop till.

Det ska bli spännande att höra vad de kommit fram till. Som vanligt avslutas mötet med sång och dans och alla går därifrån mätta till kropp och själ.
Eftermiddagen avslutades med sång och dans! En värdig avslutning för starka kvinnor som fått massor av självfötroende denna dag.
RSS 2.0