Livet är en cykel, eller Cykel?

Jaha, nu har det gått ett år till! Så fort det går! Runt och runt i en cykel, och en ny cykel med nya årstider, arbete och uppdrag börjar i morgon på nyårsdagen! Vi får hoppas och be om ett år där väpnade konflikter, hungersnöd och naturkatastrofer och mänskliga katastrofer ska minska!

Gott Nytt År på er alla!

Två år är nu till ända, de två åren som jag hade i kontraktet. Under året som kommer fortsätter jag i en annan form, det blir mer tid i Sverige. Just nu är jag dock i Tanzania och i Iringa, firar nyårsafton tillsammans med församlingen i Ilula och en grupp svenskar från Luleå som är här för att hälsa på sina vänner. Bättre än så kan det väl inte bli?

Här är livet för många en CYKEL. Alltså skillnaden mellan att ha det sämre ställt eller bättre, skillnaden mellan att ha möljigheter till stadig inkomst eller inte. Människor är oerhört företagsamma och kan hitta de mest omöjliga saker att få inkomst på. Cykeln används bl a som "taxicykel", där man gjort om pakethållaren med en mjuk och stor sadel för vem som helst att kunna sitta på och åka bekvämt.

Livet är en Cykel!
De kommer i massor, importerade från Kina för det mesta och inte alltför dyra för en "vanlig" människa att köpa. Sedan används den till allt möjligt, främst att forsla varor till olika platser.Varor som kol, tomater, potatis, hö till kossorna, bambuvin, madrasser osv osv.Det är otroligt vilka laster man kan få cykeln att bära. Lika otroligt är det hur cyklisten orkar cykla upp och ner för backar, flera mil in till stan för att sälja sina tomater eller sina potatissäckar. Otroligt att cyklarna håller, men det är tur att det finns cykelverkstäder, det är en luckrativ näring, sälja och laga cyklar....Och har man inte råd att köpa sig en cykel, vilket inte är så ovanligt när man är barn, så gör man sig väl en och så kan man ändå tjäna ihop en slant med att uträtta ärenden åt grannar och släktingar.
Den här killen har byggt sig en sparkcykel som han använder. I dag har han varit vid kvarnen och malt en säck majs och är nu på väg till den som anlitat honom. För det får han en slant, omkring 50 öre. När han hållt på tillräckligt länge kan han köpa sig en riktig cykel, det är hans dröm. En cykel kostar omkring 600 kronor och det är ganska mycket pengar för en sådan här kille. Men drömmar kostar inget och en dag kommer drömmen att uppfyllas om han är flitig.Långa, långa rader av folk, män som kvinnor, som dagligen använder sin cykel i livets olika åtaganden. Cykeln är allt bra fantastisk, eller hur? Och vilken massa entrepenörer det finns här i landet....

RSS 2.0