Den glada veckan....

..... får bli överskriften denna veckan. För det händer bra saker också!

image40

I söndags följde jag och Rebecka ( en svensk volontär ) med Syster Atu ut på bybesök till byn Iguna. Den ligger ca 1 timmes bilfärd nordost om Njombe och byn är lika stor som Storebro. Syster Atu, och hennes barnmorskekollega Rhoida, hade blivit kallade dit för att ta HIV-tester på bybefolkningen. De tyckte att de hede fått ganska mycket information via massmedia och informatörer om sjukdomen så nu var det dags att vara praktisk och låta testa sig. Atu och Rhoida hade snabbtester med sig och det var gratis att testa sig. Tidigt på morgonen kom vi dit och först hölls en timmes undervisning om viruset HIV och sjukdomen Aids. Som lite av expert på området var det intressant att lyssna och enligt min bedömning gavs en professionell och fullständigt korrekt bild av hur sjukdomen uppträder.
Sedan började rådgivning och provtagningen, ryktet spred sig runt omkring och snart satt där fullt av folk. En strid ström av människor som nästan slogs om att komma in före andra. Klockan fyra på eftermiddagen slutade de provtagningen trots att det var ett 50-tal till som ville testa sig. 56 tester av vilka 5 var HIV-positiva!
- En bra dag, sa syster Atu, det var inte så många. De HIV-positiva fick remiss till sjukhuset här i stan för vidare utredning.
När vi kom hem på kvällen möttes vi av en riktigt glad överraskning. Lilla hunden Sima hade hittats av ett par gatubarn och vi hämtade henne genast. Har ni sett en riktigt glad hund? Och en riktigt glad matte?

Den gångna veckan har jag också varit i Iringa, 20 min norrut, för att besöka olika platser där. Iringa är en "stor" stad i förhållande till Njombe och det är sådan trafik och kaoset är överväldigande, så det är skönt att komma hem till lugnet i huset och trädgården i Njombe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0